De dag van het terugkijken

Vandaag is het in de Tweede Kamer de dag van de verantwoording over 2011. Een dag waarop regerings- en oppositiepartijen elkaar de zwart piet gaan toeschuiven over wat er allemaal niet goed gegaan is en bespreken op welke punten zij zich op de borst kunnen kloppen. Ook wordt er vast een voorproefje genomen op de komende verkiezingen van 12 september.

Ik vind het toch knap hoe een regeringspartij als de VVD hamert op financiële degelijkheid en nu een oplossing voor het terugbrengen van het naar 28 miljard opgelopen begrotingstekort wil aandragen maar zelf al jarenlang voor het financiële beleid verantwoordelijk is geweest waardoor de staatsschuld is opgelopen. In hun ogen is het echter zo slecht nog niet en mogen we blij zijn met onze Triple A-status en bijbehorende 1,5% rente. Ook wordt er spontaan door de VVD nog even gepleit voor een kleiner parlement van 100 leden in de vorm van een wetswijziging.

Blanco cheque van 40 miljard?

De economie krimpt, onze werkloosheid stijgt, wij Nederlanders houden onze hand op de knip. Inkomsten voor de regering vallen tegen door het lage consumentenvertrouwen. Onze huizenmarkt zit vast, onze lonen blijven achter en we hebben te maken met hogere belastingen en forse bezuinigingen. Toch is er door het demissionair kabinet zojuist besloten om voor 40 miljard deel te nemen aan het Europees noodfonds (ESM). Een goede Europese economie zal er volgens de PVDA voor groei in Nederland zorgen. Echter is de Europese 3% norm als maximaal begrotingstekort voor 2013 voor hen niet langer heilig maar willen zij op langere termijn naar begrotingsevenwicht zonder ook een concrete termijn te noemen. Voor D66 is die termijn 2017, voor de PVV 2015. Ook maakte Wilders bekend dat de PVV niet alleen van de Euro af wil maar ook Nederland uit Europese Unie wil hebben en een status als Zwitserland voor ogen ziet. Wie wil er schulden maken, wie wil er afbetalen, wie wil er niets doen en wie durft de handen vuil te maken. Kortom elke partij weet het beter en allemaal hebben ze de oplossing voor de crises. Succes op 12 september bij de stembus, ik ben het spoor bijster.

Einde kabinet Rutte, wat nu?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Mei 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s