Zomergasten

Het seizoen met ‘zomergasten’ is al weer bijna voorbij.  Afgelopen uitzending was Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL te gast, om de drie uur te vullen met fragmenten die ons een inkijk gaven in zijn leven en vooral belevingswereld. Hoewel de fragmenten niet allemaal even interessant waren was de persoon Holkenborg dat wel. De producer/dj gaf zich emotioneel helemaal bloot en brak zelfs toen het over zijn overleden moeder en zus ging. Ondanks dat keken er maar 322.000 mensen. Ook BNN is met terugblikken begonnen met hun variant ‘Wat keek…’ waarin BNN coryfeeenof mensen die daarvoor door gaan, terug hun jeugd in duiken.  Om vast voorbereid te zijn op een eventuele uitnodiging en om gewoon wat leuke filmpjes te verzamelen ben ik begonnen met een verzameling youtube filmpjes. De reden waarom ik voor deze filmpjes heb gekozen staat er natuurlijk ook bij. Mocht iemand nog een leuk filmpje weten, laat dan een reactie achter.

Ik ben echt pas bewust tv gaan kijken halverwege de jaren ’80, dus sommige belangrijke gebeurtenissen als de eerste mensen op de maan heb ik niet zelf meegekregen maar in mijn tijd was het Wubbo Ockels die als eerste Nederlander de ruimte in ging en dat was heel wat. Van zijn voorbereiding is volgend filmpje te vinden in polygoonjournaal stijl.

Of hierdoor mijn interesse voor ruimtevaart of eerder het ontdekken van wat er nog meer is, is ontstaan weet ik niet. Maar feit is dat ik altijd met veel plezier naar Star-Trek, Battlestar Galactica en Buck Rogers heb gekeken. Voor wie deze laatste serie niet meer kent hier een impressie.

Grappig om op te merken is, dat er een link bestaat tussen Battlestar Galactica, The A-team en Knightrider waar ik pas recentelijk achter kwam. In de intro van het A-team zie je op 45 seconden Dirk Benedict, beter bekend als Face, die naar een robot uit Battlestar Galactica kijkt, een serie waar hij zelf een hoofdrol in speelde. De robot heeft weer een rood lampje zoals KITT, de auto uit Knighrider. Producer Glen A. Larson is hier verantwoordelijk voor en was betrokken bij alle drie de series.

Een van de dingen waar ik halverwege de jaren ’80 via mijn vader mee geconfronteerd werd was quantummechanica. Niet dat ik dit toen begreep (nu nog steeds niet trouwens) maar Teleac deed een verwoede poging om aan ‘normale’ mensen uit te leggen wat deeltjes en quarks nu precies waren en hoe het allemaal werkte. Om het nog moeilijker te maken zag ik Fransman Alain Aspect een experiment uitvoeren waarin hij de Bell ongelijkheid en daarme ook een deel van Einstein’s denken in een ander daglicht zette. In een proefopstelling werd aangetoond dat fotonen onafhankelijk van elkaar eigenschappen beziten (niet lokaliteit). Ook werd er in het programma nog gesproken dat er zoiets bestond als een grotere snelheid dan het licht waarmee terugreizen in de tijd mogelijk zou kunnen zijn. Deze beelden heb ik helaas nooit terug kunnen zien. Onlangs vond ik wel een filmpje gemaakt voor IBM waar een muziekfan de muziek van Gas – Microscopic onder heeft gezet. Het gaat over de natuurkundige dimensies in onze wereld, een absolute aanrader.

In Eindhoven had je het Evoluon, een ufo achtig gebouw waarin Philips de bezoekers allerlei verschijnselen uit de Techniek, Wetenschap en Natuurkunde liet ontdekken. Doordat je er vanalles kon doen, op knopjes kon drukken, vond ik het toen erg leuk. Het gebouw staat er nog maar is nu een conferentiecentrum en  sinds ein jaren ’80 niet meer toegangkelijk voor het publiek. Hier een impresie.

Een hoop dingen in de wereld zoals de Lijkwade van Turijn waren niet te verklaren maar Chriet Titulaer deed een poging in zijn programma ‘De wondere wereld’. Met name zijn bezoek aan het huis van de toekomst is me nog bijgebleven.

Op 28 augustus 1995 zagen tien miljoen televisiekijkers in de Verenigde Staten hoe pathologen voorzichtig een levensvorm ontleedden die buitenaards leek te zijn. In een serie korrelige zwart-wit filmfragmenten toonde Fox Network de documentaire Autopsie op Buitenaardse Wezens: Feit of Fictie, een filmpje uit 1947 dat uit het archief zou komen. Aan het eind van die dag was de film wereldwijd uitgezonden en de grote vraag die daarna in zo’n 42 verschillende talen werd gesteld was: is dit echt?

Destijds twijfelde ik nog ,geloofde ik er nog wel in dat het echt zou kunnen zijn. Nu, na het lezen van een hoop artikelen en verklaringen van de persoon die de video in zijn bezit kreeg en verspreidde, niet meer.

Een grotere schok was het omkomen van de legendarische Formule 1 coureur, de Braziliaan Ayrton Senna in 1994. Hoewel ik Senna nooit zelf in het echt gezien heb en meer van het Schumacher tijdperk ben, heb ik na het bekijken van enkele documentaires en andere beelden erg veel bewondering voor de persoon Senna gekregen. Het filmpje hieronder geeft een overzicht van het destrastreuze race weekeinde op het Imola circuit waarin veel mis ging (o.a  huidig Formule 1 coureur Rubens Barrichello crashte er zwaar) en waar na eerder Roland Ratzenberger op de vrijdagtraining, ook Senna in de race om het leven kwam.

Bij een weekeinde als dit zou je bijna gaan twijfelen aan het bestaan van een god. Nu deed ik dat toch al maar voor mensen die nog wel overtuigd zijn in een hogere macht raad ik aan eens naar onderstaand filmpje te kijken. Rob Muntz (die we nog zullen terug zien) toont ook een serieuze kant te hebben en maakt samen met Paul Jan van de Windt de reeks ‘God bestaat niet’.

Zoals ik al eerder aangaf is dat de serieuze kant van Rob Muntz, die voor VPRO’s Waskracht een aantal onderwerpen ook op een andere wijze in de aandacht probeerde te brengen. Na de opkomst van de Oostenrijkse extreemrechtse partij FPO en Jorg Haider, confronteert Muntz de Oostenrijkers met hun verleden door verkleed als Hitler deze dubieuze partij aan de kaak te stellen. Voor veel mensen smakeloos zeker als je de humor er niet van in ziet.

Dat Muntz , voor veel mensen, een kwal van een vent is, kan ik in komen maar hoe hij mensen als Wilibrord Frequin en Emiel Ratelbank aan pakt is echt komisch.

Een van de betere tv momenten die ik me kan herinneren is de scene uit Jiskefet waarin Hans Teeuwen de rol van sinterklaas vertolkt, deze kan dan ook niet ontbreken.

Hans Teeuwen heeft ook een serieuzere kant wat leidde tot het tv-moment van 2007 waarin hij de ‘Meiden van Halal’ even uitlegt wat humor is en waarom humor geen belediging hoeft te zijn.

Toch staat Teeuwen bekend om zijn grove, platte humor die niet altijd even leuk is, zie zijn verschillende shows, maar deze bewerking van Bert en Ernie moest ik toch wel om lachen. 

De Duitsers hebben al jaren een parodie op Bert en Ernie genaamd Bernie und Ert. Ook die kan ik aanbevelen. Een lesje drugs van Bernie und Ert.

Waar ik graag naar keek waren de buitenlandse zenders als BBC en toen nog MTV. De shows van Ray Cokes waren vernieuwend en gewoon grappig gepresenteerd, een waar kijkcijferkanon tot deze Brit in 1997 te oud werd bevonden en van de buis gegooid werd. Kijk hier naar een deel van een van zijn Most Wanted shows mocht je die niet kennen.

Op de BBC was er de langlopende show ‘They think it’s all over, it is now’ met toen nog vaste presentator Nick Hancock en panelleden uit de entertainment of sportwereld zoals oud-voetballer Gary Lineker. Vast onderdeel in de show is ‘Feel the sportsman’ waarbij twee geblinddoekte panelleden op de tast moeten raden met welke sporter ze te maken hebben. Soms werd daar vanaf geweken en in onderstaand filmpje is de mysteryguest vervangen door een dier. Deze scene is dan ook echt top.

Britse humor houd je van of niet, een van mijn favourieten was het karakter Dennis Pennis vertolkt door comedian Paul Kaye. Het feit dat hij namens de BBC bekende sterren mocht interviewen en deze in de zeik probeerde te zetten, is echt een hoogtepunt. Als je de acteurs en hun werk niet goed kent, lijkt er niet veel aan maar het stukje met Demi Moore is gewoon tijdloos.

Andere goede tv van de BBC is Louis Theroux. Een tv maker en presentator die op zoek gaat en reportages maakt waarin hij dingen ontdekt. Hoe is het voor vrouwen om in een bordeel te werken, hoe is het om een bepaalde ster te zijn. Hoe het is om gevangen te zitten in de Verenigde Staten, zie je in onderstaande filmpje.

Ik houd wel van mensen die kritisch kijken naar thema’s en onderwerpen, zo zit ik zelf namelijk ook in elkaar. Het is opvallend dat bepaalde thema’s zoals de Holocaust nog steeds moeilijk bespreekbaar zijn. Natuurlijk kun je niet ontkennen wat de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan in de concentratiekampen, daar zijn zoveel bronnen voor dat je er niet omheen kunt en dat ook niet moet wilen. Maar kritisch kijken of alle feiten kloppen zou moeten kunnen. David Cole maakte in 1997 de volgende documentaire waarin hij Auschwitz bezoekt en daar kritische vragen stelt over de rondleiding en gebouwen op het terrein. Zijn mening is dat bezoekers puur een bevestiging krijgen van het beeld wat ze hebben tijdens deze rondleiding zonder dat alle feiten kloppen. In zijn documentaire laat Cole zien dat de gaskamers van Auschwitz niet in oorspronkelijke staat zijn maar na de oorlog zo gemaakt zijn om het publiek een beeld te geven. Toen ik daar zelf rond liep viel mij een aantal dingen ook op maar heb ik geen moment getwijfeld dat wat de tolk mij vertelde niet geheel waar zou kunnen zijn. Na veel druk vanuit de Joodse gemeenschap heeft Cole jaren later een persverklaring uit laten geven waarin hij afstand neemt van zijn kritische houding. Opmerkelijk welke mechanismes er in werking kunnen treden rondom zo’n onderwerp en hoe druk kan worden uitgeoefend op iemand.

Het is dus best mogelijk en soms ook terecht om je kritisch op te stellen bij zaken die door het merendeel van de bevolking voor onbetwiste waarheid wordt aangenomen. Ook het feit dat we allemaal van ouderdom zullen sterven is er zo een. Toch denkt niet iedereen zo. Uitzondering op deze regel is de Britse biogerontoloog Aubrey de Grey. Zijn anti-aging theorie zou er in de toekomst tot kunnen leiden dat mensen zeer hoge leeftijden bereiken en honderden jaren leven. Zijn collega’s zijn skeptisch maar hebben de theorie van deze opmerkelijke man nog niet onderuit kunnen halen.

Natuurlijk zijn gebeurtenissen als de golfoorlog in 1991, 2003, de aanslag op 9/11 en de inzet van Nederlandse militiren in Irak en Afghanistan me niet ontgaan. Ik heb met interesse bekeken naar de manier waarop via de media het publiek eigenlijk voor de gek gehouden werd en vooral hoe een land als Nederland voor de gek gehouden werd. ‘De verkoop van een oorlog’ door VPRO’s Tegenlicht laat dit goed zien.

Na al dit serieuze werk weer een paar voorbeelden van mooi tv momenten die ik graag terug zie. Als voetbalfan heb ik het geluk gehad zelf te hebben gevoetbald met de Braziliaan Romario De Souza Faria toen deze bij PSV speelde en bij mij in de buurt woonde. Daarom altijd een favouriet geweest. Daarnaast wil ik het fragment van Diego Maradona laten zien uit de warm-up voor de wedstrijd tegen Bayern Munchen. Puur genieten.

Als we het over voetbal hebben kan Louis van Gaal natuurlijk niet ontbreken. Zijn relatie met de media is bekend. In dit fragment krijgt de aanwezige media opnieuw een cursus hoe zij vragen moeten stellen maar dan door een, u leest het goed, lachende Van Gaal. Hulde dan ook voor deze nieuwe verslaggever van De Pers.

Nu hebben we BNN, daarvoor hadden Sixpack maar daarvoor hadden we Veronica met Kink waarin grenzen werden verlegd. Kijk naar dit mooie stukje tv uit De Pulpshow.

Natuurlijk mogen Van Kooten en De Bie niet ontbreken met hun sketches ‘De Tegenpartij’ en ‘De alleenstaande vandaal’.

Als voorlopige afsluiter een talent voor de toekomst. Jochem Myer die maar liefst 8 typetjes doet in de ‘Mike en Thomas Show’.

Een Reactie op “Zomergasten

  1. Pingback: Zomergasten « De andere kant van het gelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s