Op en top politiek

Arend Jan Boekestijn kan niet langer functioneren als kamerlid valt er op de VVD website te lezen. De politicus was zo stom om eerlijk te vertellen wat Hare Majesteit op haar lever had over het functioneren van de Tweede Kamerleden en gang van zaken rond de Mozambique affaire van onze kroonprins. Met deze actie brak de VVD’er een politieke code en groef hij zijn eigen graf. Na het opvoeren van de druk werd er, voor en ook een beetje door Boekestijn zelf, besloten dat er niets anders op zat dan zich terug te trekken als kamerlid.

Wat is er gebeurd met openheid, geen achterkamertjespolitiek? Kreten en leuzen waarmee de politiek de kloof met de burger ging dichten. Alle partijen inclusief de VVD waren er vol van toen het verkiezingstijd was. Alles zou anders worden. In een samenleving draait het immers om de burger en kiezen zij hun volksvertegenwoordigers. Het woord zegt het al, namens het volk. En laat ik nu net van openheid en transparantie in de politiek houden waarin gewoon gezegd wordt waar het op staat tenzij er landsbelang op het spel staat. Boekenstijn sprak voor zijn beurt en had netjes moeten wachten op de minister-president om het nieuws te melden dat onze majesteit niet van de hyperigheid rond spoeddebatten houdt en Willem Alexander mogelijk toch niet helemaal gelukkig is met zijn investering op het Afrikaanse continent. 

Nog een tegenvaller, we raken Balkenende niet kwijt aan Europa. Hadden we al weinig met Europa, met Balkenende mogelijk nog minder. Onze rots in de branding is door Merkel als een natte dweil in de hoek gesmeten, hoorde ik een kenner in Goedemorgen Nederland zeggen. De premier blijkt niet genoeg grijze muis en tevens over teveel ruggegraat te beschikken. Maar dan wel van het type slagroom lijkt me. Zulke kwalificaties kan je als Herman van Rompuy dan toch mooi in je zak steken. De doeltreffendheid waarmee door Europa nu beslissingen worden genomen geeft mij als burger even veel vertrouwen als de uitspraak van Hamid Karzai dat hij de corruptie gaat aanpakken in Afghanistan. Aan het koppel Beatrix-Balkenende zijn we voorlopig  dus nog niet af al doet Edwin de Roy van Zuydewijn een verwoede poging via de Nationale Ombudsman.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder November 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s