De dubbele moraal van Jacques Rogge

Sport en politiek moeten zich niet mengen was het antwoord van IOC voorzitter Jacques Rogge aan de vooravond van de Olympische Spelen in Beijing. Thema´s als schending van mensenrechten, het ontbreken van persvrijheid en de smog rond Beijing waren een taboe. Deelnemende sporters kregen te horen dat ze vooral geen statement moesten maken over de positie van de Tibetanen tijdens hun verblijf in China. De Spelen moesten mooi en netjes verlopen en aantonen waar sport wel niet tot kan leiden. Georgische en Russische sporters die elkaar omhelzen zijn de beelden die Rogge straks wel graag terug ziet, ondanks of juist dankzij de politieke lading die eraan kleeft. Maar er is nog een andere kant aan deze Spelen, de niet fair-play zijde. Met het uitsluiten van dopingzondaars kan je als IOC nog scoren door te laten zien dat je je voor een schone en eerlijke sport inzet en dat valsspelen niet wordt getolereerd. Maar wat doe je als je eigen mensen ter discussie staan? Veel van de topsporten zijn jureringssporten en overal waar mensen bij komen kijken worden fouten gemaakt. Wanneer is iets een fout en wanneer speelt er meer achter en neigt het naar corruptie?

Neem nu de uitsluiting van de Zweedse worstelaar Ara Abrahamian.  De van oorsprong Armenier leek in 2004 de Olympische titel in het Grieks-Romijns worstelen tot 84 kg te gaan halen toen in de finale, door een discutabele beslissing van de jury, hij de gouden medaille aan zijn neus voorbij zag gaan. De Zweed besloot om zijn worstelcarriere toch niet te beeindigen maar door te gaan tot de Olympische Spelen van Beijing. In de halve finale van deze Spelen nam hij het op tegen de Italiaan Andrea Minguzzi, normaalgesproken een subtopper en verrassend zover gekomen. Abrahamian wordt opnieuw door een discutabele beslissing van de jury van het goud gehouden. De Zweed wordt beboet met 1 punt doordat hij met zijn hand en een stuk van zijn been buiten de mat komt, terwijl de regel is dat dit het halve lichaam moet zijn. Abrahamian protesteert meteen maar de scheidsrechters en jury weigeren de wedstrijdbeelden terug te kijken en de beslissing terug te draaien ookal is dit sinds enkele jaren officieel mogelijk binnen het worstelen. De replay regeling geeft scheidsrechters de kans op een tv scherm een situatie nog eens te bekijken. Door deze beslissing verliest de Zweed de wedstrijd en is de strijd om het brons het enige wat hem nog resteert. De Zweedse coaches weten Abrahamian, die het einde van zijn worstelcarriere aankondigt, toch nog over te halen om voor het brons te strijden en deze wedstrijd wint hij dan ook.

Tijdens de medaille-uitreiking neemt de Zweed zijn bronzen plak in ontvangst, feliciteert de andere medaillewinnaar van het brons en stapt vervolgens van het podium om zijn medaille op de worstelmat achter te laten en verlaat de zaal. Het is zijn statement naar de worstelbond FILA die hij beschuldigt van corruptie en politieke spelletjes.

Is Abrahamian een slecht verliezer of speelt er meer? Vanaf Atlanta 96 zijn binnen het worstelcircuit een tiental discutabele beslissingen genomen waarover nu nog gesproken wordt en de Zweed is niet de eerste worstelaar die zijn medaille niet accepteert. In Sidney was de Amerikaan Sammie Henson zo teleurgesteld over een jurybeslissing dat hij zijn zilveren medaille uit frustratie door de gang smeet. Kortom er mag wel eens kritisch gekeken worden of er niet iets mis is binnen deze sport zou je denken. Het IOC denkt daar anders over , kiest voor de makkelijke weg en neemt disciplinaire maatregelen tegen de sporter. Abrahamian wordt niet alleen uit de uitslag gehaald, maar moet per direct deze Spelen verlaten vanwege zijn onsportieve gedrag. Zijn medaille gaat terug naar het IOC.  Wanneer wordt er eens goed onderzocht hoe het zit met deze praktijken binnen de FILA en neemt Jacques Rogge daar eens een initiatief toe?

Lees hier de uitsluiting van Abrahamian

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Augustus 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s