Moderne slavenpraktijken of globalisering van de wielersport?

Ex-coureur Rogier De Vlaeminck met zijn wielrenners uit Zimbabwe

Ex-coureur Roger De Vlaeminck met zijn wielrenners uit Zimbabwe

Momenteel is het tv programma ‘Allez Allez Zimbabwe’ ook op de Nederlandse tv te zien. Het is een Belgisch format waarin oud-wielrenner Roger De Vlaeminck een aantal jongens uit Zimbabwe haalt om er goede wielrenners van te maken. Aangezien doping daar nog niet is doorgedrongen en het huidige peloton wel wat fris bloed kan gebruiken niet eens zo’n slecht idee. Als wielrennen niet globaliseert dreigt het namelijk als olympische sport te gaan verdwijnen dus eerst Zimbabwe en dan nog wat Aziatische landen en de sport kan er weer even tegen moeten de Belgen gedacht hebben. Hadden wij recentelijk nog ‘Kluners uit Kenia’ waarin oud-schaatser Bart Veldkamp zijn uiterste best deed Kenianen het schaatsen bij te brengen, zijn het nu weer de Belgen met een poging tot vermakelijke tv over de rug van Afrikanen. Goed om te zien dat talentscouting (noemden we dat vroeger niet gewoon slavenhandel) zich ook bij onze zuiderburen heeft ontwikkeld en zich niet beperkt tot Kongo. De ware VOC mentaliteit zou Jan Peter Balkenende zeggen.

 

Voor de Zimbabwanen zelf niets dan lof. Je zal maar weggeplukt worden uit een of ander Afrikaans gat om na een selectieprocedure in een of ander Belgisch gehucht gedropt te worden met als uitdaging het wielrennen onder de knie te krijgen. Als kermisattractie voor het Europese volk een kunstje op de fiets vertonen. Dat de jongens nauwelijks enige resultaten boekten en meer oog hadden voor de Belgische dames en het uitgaansleven is natuurlijk logisch. Niet voor coach De Vlaeminck die de Zimbabwaanse renners met boter op zijn hoofd verkondigt dat je als renner je leven aan de fiets moet wijden. Dit terwijl ie zelf zijn huidige vrouw in een uitgaansgelegenheid heeft leren kennen en ook niet vies was van een jonge Phaedra Hoste (Belgisch topmodel). Na deze Vlaamse poging die gedoemd was om te mislukken is Nederland weer aan de beurt en ik pleit voor:  Shaka Sjoelu, het opleiden van de beste sjoelers uit Zuid-Afrika. En anders hebben we altijd korfbal, kaatsen en het fiedeljeppen nog achter de hand.

 

Update: Voor wie geinteresseerd is hoe het de Zimbabwanen is vergaan na hun avontuur in Vlaanderen klik hier en lees het eerste bericht. 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Augustus 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s